I sitt innlegg nevnte Larsson blant annet at "Det är viktigt med en tydlig nordisk dimension i transportpolitiken såväl ur politisk,ekonomisk som kullturellt perspektiv. Genom ett ökat samarbete och en mer framsynt infrastrukturplanering där hänsyn tas till transportflöden och transportbehov i våra grannländer skulle många potentiella vinster kunna uppnås inte minst inom järnvägsområdet. Jag vill även nämna det arbete som pågår inom EU med att bygga upp ett enhetligt järnvägssystem"
Den første dagen var fokuset mest på miljø og transport. Thor Hals ordfører i Askim ønsket velkommen og fortalte innledningsvis om en kommune i vekst og omstilling fra en industrikommune til en bykommune med mer sammensatt næringsliv. Daniel Bäckstöm som er leder i Grensekomiteen Värmland-Østfold fortalte om hvilke utfordinger som regionen står overfor, ikke minst når det gjelder arbeidsledigheten på svensk side. Värmland opplever bedriftsnedleggelser og har en ledighet på rundt 10 %. Lavest ledighet har Årjängs kommun med 6,8% hvor også mange reiser over grensen for å jobbe. Ungdomsledigheten er helt opp mot 35 % for enkelte kommuner. I Årjäng på rundt 12 %. Han understreket viktigheten av å få etablert sterkere forbindelser mellom Norge og Sverige.
Knut Espeland, regionrådsleder i Indre Østfold orienterte om regionens engasjement for å få løftet Indre Skandinavia inn i søkelyset og for å få bygget ut en effektiv infrastruktur ikke bare i Indre Østfold, men i hele Skandinavia. Olav Moe som er leder av Østfold Fylkeskommunes komite for næring og miljø orienterte om fylkeskommunens engasjement for biogass og den nylig vedtatte planenfor vindkraft i Østfold. Han understreket at planen i første omgang er veiledende for fylkeskommunens eget engasjement.
Jernbaneverkets seksjonssjef Sjur Helseth presenterte Jernbaverkets planer for utvikling av togtilbudet for Østfold. Skal vi knytte Norge sammen eller Norge sammen med Europa(?) var en av de problemstillingene som han reiste. Han understreket at et eventuelt høyhastighetsnett må ta med underveistrafikk.
Holger Schlaupitz fra Naturvernforbundet understreket behovet for å nå klimamålene ved reduksjon i trafikken på vei og i lufta. Han nevnte også at de teknologiske forbedringene blir spist opp av økt trafikk, slik at utslippene uansett vokser selv om målene er at man skal ned. En mer konkurransedyktig jernbane blir et naturlig virkemiddel i dette bildet, både for persontrafikk og gods.
Jørg Westermann fra Norsk Bane presenterte utdrag fra de utredninger som Deustche Bahn har utført om høyhastighetsnett i Norge, og med antatte reisetider internt i Norge og til Sverige/Danmark. Han pekte på at det bør være full realistisk med reisetid på 2 timer 45 minutter Oslo-Stockholm.
Hans Berg Nilsson orienterte om utviklingen av E 18 stråket og om hvordan Ôrebro regionförbund og E18-gruppen jobber med å løfte behovet for bedre transportstruktur mellom Oslo og Stockholm.
Per-Inge Liden som er ordförande i Värmlandstrafik hadde med seg et forslag og en tidstabell for å etablere et regulært rutetilbud over grensen, mellom Årjäng og Mysen som kooresponderer med Karlstad-Årjäng. Forslaget ble tatt imot av Per Inge Bjerknes som er varaordfører i Østfold Fylkeskommune (se bildet nedenfor).
I forgrunnen Per-Inge Liden og Per Inge Bjerknes. Thor Hals og Knut Espeland er også glad for at bussforbindelsene over grensen nå kan komme til å bli styrket.
Liden presenterte 4 alternative rutemodeller, hvor kostnadene varierer ut fra hvor mange busser man setter inn. I den dyreste modellen er 3 busser i rute, og man kan for eksempel reise fra Töcksfors 06.05 og ankommer Mysen 06.55 for eventuelt å ta toget videre mot Oslo.
Det gjenstår å diskutere detaljer, økonomi og hvor vidt Mysen eller Askim vil være et naturlig mål for bussruten.
Per Inge Bjerknes lovte å følge opp initiativet og ta det med tilbake til Østfold Fylkeskommune.